Jukan Puukko

Pekan Pizza - Kälviän Kaffelin yhteydessä toimii lahjatavaramyynti. Meiltä löydät Kälviällä valmistetut laadukkaat käsityönä tehdyt Jukan Puukot. Jukan Puukon tarinan takaa löytyy elämänsä hitsaajana, metallimiehenä, sorvaajana ja sittemmin Kälviän Kaffelin yrittäjänä elämäntyönsä tehnyt isämme Jukka. Ensimmäisen puukkonsa Jukka valmisti jo vuonna 1996. Jukan jäätyä eläkkeelle on puukkojen valmistukseen ollut mahdolisuus syventyä paremmin. Jukan puukkoverstas sijaitsee Ruotsalossa. Valmiit puukot ovat esillä Pekan Pizzassa. 

Kauttamme voit tilata puukon toivomistasi materiaaleista kuten kotipihan omenapuusta ja/tai suvun vikatteesta. Esimerkiksi autonlaakerit, vanhat potkukelkan jalakset ja lukkoraudat taipuvat Jukan pajassa puukonteriksi. Vitriinistämme löydät erilaisia valmiita puukkoja niin pieniin kuin isompiin käsiin vuolupuukoista jahtipuukkoihin. Joukossa on myös erikoisuuksia, kuten Lapinleukuja ja hirvenluupuukkoja. Puukkokuvia hintatietoineen löydät parhaiten Pekan Pizzan Instagram tilin kohokohdista Jukan Puukko. Voit olla myös suoraan Jukkaan yhteydessä jukkaboren(at)gmail.com

Yle Radio Suomen jutun Jukan Puukosta voit kuunnella areenasta

Puukon valmistuksesta

Puukon valmistus alkaa terän taonnasta. Materiaalin tulee sisältää hiiltä, että se voidaan karkaista teräväksi puukonteräksi. Karkaisu tarkoittaa raudan kovettamista, jossa terä on ensin kuumennettu ja tämän jälkeen upotettu karkaisunesteeseen (öljy, kahvi, punaviini tms.). Taonnon ja karkaisun jälkeen puukon terä tulee vielä "päästää". Yksi tapa "päästää" terä on paistaa se hiljalleen jäähtymällä uunissa tai kuumassa tuhkassa. Tällöin terä hivenen pehmenee, jotta se voidaan teroittaa. 

Terän valmistuksen jälkeen valmistetaan puukon kahva puusta, luusta, kivestä tai muusta sopivasta materiaalista. Puukon kahvaan voi yhdistää myös erilaisia materiaaleja. Puukon hela voi olla messinkiä, kiveä, muovia tai luuta. Puukon kahvan muotoilussa on oltava huolellinen, että puukosta tulee käteen hyvin istuva. Eripuolella Suomea valmistetaan toisistaan poikkeavia puukonpäitä kunkin alueen mieltymysten ja perinteiden mukaisesti. Lopuksi puukolle valmistetaan tuppi naudannahasta käsin ompelemalla. Tupen istuvuuden kannalta on tärkeää, että nahka on ommeltaessa sopivan kosteaa. Tupen muotoilu viimeistelee puukon istuvuuden tuppeen. Jokaisessa Jukan Puukossa on tupen sisään ommeltu puinen lesta terän suojana.

      

Vanha rauta uusiokäyttöön 

Puukon terä voidaan valmistaa vanhoista työkaluista, mutta työkalun tulee olla 1970-luvulta tai tätä vanhempi. Uudempien työkalujen rauta on niin heikkoa, että ne eivät sovellu laadukkaan puukon teräksi. Jos varastoista tai navetan periltä löytyy vanhoja työkaluja kuten vikatteita, tukkikouria, lukkorautoja, vanhoja potkukelkan jalaksia tms. niin Jukan Puukko ottaa kierrätykseen menevät vanhat työkalut mielellään uusiokäyttöön ja uuteen elämään. Vanha suvun työkalu saa näin uuden mahdollisuuden ja puukon tarina syvyyttä. Liian usein vanhat laadukkaat raudat päätyvät pelkäksi romuraudaksi. Oheiset puukot on valmistettu tilaustyönä suvun vanhasta vikatteesta isälle ja pojalle. Puukkojen helat ja tupen päät on valmistettu messinkijalustasta, jonka puukon tilaaja toi vikatteen lisäksi mukanaan. Messinkiseen helaan muotoiltiin sormisuojat. Molemmille puukoille ommeltiin istuvat tupet naudan nahasta. Tuppeen voidaan toiveesta painattaa esimerkiksi nimikirjaimet.  

Tilaustyönä valmistetun puukon hinta riippuu täysin materiaaleista ja puukon valmistukseen käytetystä ajasta. Vitriineissä olevien puukkojen hinta on noin 120-350 €. 

Mikäli olet kiinnostunut tilauspuukon teettämisestä, niin ole rohkeasti yhteydessä jukkaboren(at)gmail.com 

Kannattaa myös käydä tutustumassa jo myytävissä oleviin Jukan Puukkoihin vitriineissä, jotka löydät Pekan Pizzasta. Näin saat ideoita mahdolliseen tilauspuukkoosi. 

Sannan korut

Sannan korut

Pekan Pizza - Kälviän Kaffelin vitriineistä löydät myös käsityönä valmistettuja hopea- ja luukoruja. Koruissa käytetään kivihelminä aitoja luonnonkiviä tai lasisia kissansilmiä.

Hyvin moni koruista on valmistettu hopealangasta sukkapuikon ympärille kiertämällä. Jokainen koru kuten puukkokin on yksilö, jollaista ei löydä muualta. 

Koruissa ei ole nikkeliä eikä kromia, jossa olisi nikkelijäämiä. 

Kuvia Sannan koruista on koottu Pekan Pizzan Instagram kohokohtiin. 

Graniitti on Suomen kansalliskivi. Granittii on syväkivi eli se on syntynyt syvällä kallioperässä hitaasti jähmettymällä. Tästä syystä graniitti on kivilajina erittäin kova. Väritykseltään granittia esiintyy yleisesti ruskean ja punaisen eri sävyissä. Kuvan korvakoruissa on käytetty kivihelmenä värjättyä graniittia.

Sannan koruissa käytetyistä kivistä on koottu mahdollisimman paljon tietoa vitriiniimme korujen oheen.   

Puukkoja, koruja ja jätkänkynttilöitä

Jukan Puukot ja Sannan korut ovat esillä vitriineissä. Puukkoihin ja koruihin on merkitty käytetyt materiaalit ja hinnat. Tervetuloa tutustumaan! Kaikki korut ja puukot voidaan pakata lahjarasioihin. 

Meiltä voit ostaa myös Pekan jätkänkynttilöitä. Nekin valmistettu tietysti tässä Kälviällä aitona käsityönä paikallisesta puusta =)

   

Pieni kuvagalleria